Zuzanna Lamczak

Oliwa z oliwek w profilaktyce chorób serca

Od lat żywieniowcy alarmują aby w codziennej diecie zwiększać spożycie olejów roślinnych kosztem tłuszczów zwierzęcych.

Oliwa z oliwek w profilaktyce chorób serca

Prawie połowę dziennego spożycia tłuszczu powinny stanowić kwasy tłuszczowe jednonienasycone, których głównym źródłem jest oliwa z oliwek.

Charakterystyczną cechą oliwy jest przede wszystkim bardzo wysoka zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego ( 70-85%) oraz niewielka ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Ze względu na swój skład oliwa z oliwek wykazuje silne działanie ochronne w stosunku do układu krążenia, zapobiegając miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.

Stwierdzono, że znaczny udział oliwy w diecie prowadzi do obniżenia poziomu  cholesterolu całkowitego, niekorzystnego cholesterolu LDL oraz podwyższenia jego korzystnych frakcji HDL. Jednocześnie wysokie spożycie kwasu oleinowego wpływa hamująco na proces niekorzystnych przemian związków tłuszczowych, zapobiegając ich utlenianiu. Oliwa z oliwek nasila także wydzielanie żółci, chroniąc przed rozwojem kamicy żółciowej oraz hamuje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejszając ryzyko choroby wrzodowej, a duża zawartość substancji antyoksydacyjnych przeciwdziała tworzeniu wolnych rodników, czym także tłumaczy się jej właściwości antynowotworowe.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Paliwo dla mózgu

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Bardzo niskie spożycie ryb morskich oraz ich przetworów może prowadzić do poważnego deficytu kwasów tłuszczowych omega-3, a tym samym sprzyjać wielu schorzeniom.

czytaj więcej

Kłótnia

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Dobre wychowanie wiąże się ze stwarzaniem pozorów życzliwości i zgody. Jednakże życie rodzinne „przyprawione” jest kłótniami. Wspólnota krwi nie jest zdolna zagwarantować porozumienia. Kłótnie mają ...

czytaj więcej
POKAŻ